Spelen met zand door gevorderden

Mijn mams zei het al: het zijn stuk voor stuk meesterwerken en nee spelen met zand is echt niet alleen voor kinderen. Wat ik er van moest verwachten? Geen idee.  Maar ze heeft niets teveel gezegd. De zandsculpturen zijn echt waanzinnig mooi!
Kunstwerken uit de gouden eeuw van onze eigen oerHollandse meesters vind je hier niet aan de muur maar levensgroot tot leven gewekt met zand. Sommige zandbeelden lijken achter hun gouden lijsten net verfijnde potloodtekeningen, maar ze zijn echt niet getekend en echt van zand.

Er zit echter een zwarte rand om de gouden lijsten want ook in Garderen heeft de bureaucratie toegeslagen en ik luister naar het treurige verhaal van Nederland op zijn smalst.
Drie sculpturen, waaronder de immense Nachtwacht van 5×6 meter, moeten worden afgebroken. Hoewel ze geheel op eigen grond staan gaat de gemeente niet akkoord met 50cm oversteek op het naastgelegen weiland. 50 centimeter op grond waar volgens de gemeente een agrarische bestemming op zit en tja, een zandsculptuur is niet agrarisch. Kortom, eigen grond of niet, de beelden moeten weg. Of de enorme hoop zand die overblijft wel mag blijven liggen weet ik niet maar nu de deadline is verstreken hangt ze een boete van maar liefst 20.000 euro boven het hoofd.

Deze trekpleister die zo’n 160.000 bezoekers per seizoen trekt, de gemeente Barneveld op de kaart zet en zonder gemeentelijke subsidies draait wordt knoerthard op zijn vingers getikt. Bizar, te gek voor woorden en totaal absurd, helemaal omdat aan het einde van het seizoen alles weer wordt getransformeerd naar een grote hoop zand. Zand waarmee de kunstenaars opnieuw aan de slag gaan zodat ze komend seizoen met een nieuw thema wederom de bezoekers ademloos kunnen laten genieten van kunst met een hoofdletter K. Hopelijk weet de gemeente tegen die tijd de artistieke kunst uitlatingen op waarde te schatten en werken ze mee. Zo niet dan is het misschien een idee om volgend jaar het thema bureaucratie uit te gaan beelden met als hoogtepunt een levensgroot zandbeeld van de burgemeester. Wel volgens het bestemmingsplan natuurlijk en niet met zijn voeten in het naastgelegen weiland want je moet er toch niet aan denken dat je na opnieuw een overtreding de burgemeester met de grond gelijk moet maken.

Wil je ook gaan kijken? Het Veluws Zandsculpturen festijn is geopend tot en met 27 oktober, van maandag tot en met zaterdag van 10.00uur tot 17.30 uur en je vindt het aan de Oude Barnevelderweg 5 in Garderen. Meer informatie vind je op de website https://zandsculpturen.nl

 

 

Marion Jebbink

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You cannot copy content of this page