Roodborstje

Het roodborstje is voor velen niet zomaar een vogeltje.
Naast het feit dat het diertje een graag geziene gast is in onze bossen en tuinen heeft het ook spiritueel gezien diverse betekenissen.
Ze zijn zeker niet schuw en hun prachtige rode borst straalt schoonheid en kracht uit.

Veel mensen associëren het roodborstje met een overleden geliefde en er gaan nogal wat bijzondere mythes en legendes rond over dit prachtige laagvliegertje, 

Eén van deze legendes verhaald over de herkomst van zijn rode borst, 

Toen Jezus stierf aan het kruis treurden alle vogels om zijn lijden en keken werkeloos toe. Eén dapper vogeltje echter probeerde de pijn van Jezus te verzachten en trok heel voorzichtig de doornen uit zijn kroon. Het diertje raakte hierbij zelf ernstig gewond en begon vreselijk te bloeden. 
Een engel daalde uit de hemel neer en kwam naar hem toe. Vanwege zijn dappere en goede daad zou als beloning zijn borst voor eeuwig zo krachtig rood blijven en zou iedereen hem voor altijd beminnen. 
Wat een prachtig verhaal vind ik dat!

Voor iemand die mij ontzettend dierbaar is brengt het diertje vooral troost. 

Meteen na het overlijden van haar vader verscheen hij op plekken en momenten waarop ze het zwaar had.

Ook tijdens een herdenkingsmis liet hij zich zien en vloog hij het kapelletje binnen waar we samen met haar moeder haar papa herdachten.
Hoe bijzonder dan ook om later terug te lezen dat een roodborstje wat tegen een altaar vliegt betekent dat er recent binnen de familie iemand is overleden. 

Toeval? Ik weet het niet. Maakt het uit? Nee toch?

Roodborstjes en spiritualiteit, iedereen ervaart het anders. Maar één ding hebben alle legendes en verhalen met elkaar gemeen. Een roodborstje wordt geassocieerd met dood, liefde en geluk in veel uiteenlopende vormen.

Voor mij is een roodborstje gewoon een prachtig vogeltje en ik vind hem vooral zo bijzonder omdat het diertje voor haar zo belangrijk is. 

Hoe fijn dan ook om sinds het begin van onze vriendschap een paartje in onze heg te hebben. 
Toeval? Misschien. Misschien ook niet.
Voor haar ben ik begonnen met het vangen van deze prachtige diertjes, op beeld natuurlijk, en voor haar probeer ik er keer op keer een mooi portret van te maken . 

Het is weliswaar niet haar roodborstje wat zo af en toe voor mijn lens verschijnt, maar het tekent voor mij wel de verbintenis die we samen hebben. Deze maakt voor mij het roodborstje extra speciaal.

Marion Jebbink

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You cannot copy content of this page