Gluren bij de buren

Stiekem binnen gluren bij anderen. We doen het allemaal. Wanneer je ’s avonds in het donker over straat loopt en mensen hun gordijnen nog open hebben moet je van goede huize komen om niet, al is het maar voor even, je hoofd richting andermans leven te draaien. Niks om je voor te schamen en niks mis mee, zo lang je maar geen inbreuk maakt op iemands privacy natuurlijk.
In het Boerenbondsmuseum in Gemert mag je net zoveel blieken als je wil, niemand die er raar van op kijkt. Integendeel.
Eenmaal binnen in een oude boerderij, het schooltje of misschien wel het kleine café stap je in de voorbije wereld van je (over)grootouders en kijk je je ogen uit. Gluren naar het boerenleven van toen, zo’n 100 jaar terug.

Ik ga graag naar plekken waar ooit het echte leven werd geleefd. Ik heb niets met kunst maar ben graag daar waar eeuwenoude voetstappen staan. Naar daar waar ooit vol passie werd gekust of tranen van ondragelijk verdriet vloeiden. Waar werd gelachen en gemopperd of snode plannen zijn gesmeed. Waar eeuwenoude religies en rituelen nog tastbaar zijn en waar je de geur van vroeger nog op kan snuiven.

Ik hoef daarvoor niet ver weg want op nog geen steenworp afstand van mijn eigen huis kan ik tijdreizen wanneer ik maar wil in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Een bijzondere plek om zomaar een paar verloren uurtjes door te brengen.

Wil je zelf eens gaan kijken?  Actuele informatie over openingstijden en de route er naar toe vind je op de website van het museum: www.boerenbondsmuseum.nl

 

Marion Jebbink

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You cannot copy content of this page