Ringflitser en macrodingetjes

Zo af en toe mag je jezelf best es verwennen… toch? Helemaal als er een leuke opruimingsactie van een favoriete fotowinkel in je mailbox voorbij komt. Kortom, ik zag de aanbieding, bedacht nog even dat ik het niet echt nodig had – maar ja, is dat niet de definitie van jezelf verwennen? Iets kopen wat je niet nodig hebt… en dook de webshop in. Als rasechte vrouw wist ik sneller dan het geluid meer dan genoeg redenen te bedenken om deze impulsaankoop te rechtvaardigen en sneller dan snel pronkte mijn aankoop in mijn digitale winkelwagen. Manliefs creditcard deed de rest.
Wat zouden mijn genietmomentjes in bijvoorbeeld de vlindertuin, de plek waar ik zo graag mijn hoofd leegmaak,  intenser zijn. En wat zou mijn voorliefde voor kleine, kriebelige beestjes die me door mijn macro objectief zo vaak nieuwsgierig aanstaren een oppepper krijgen. Om nog maar niet te denken aan al die verlepte bloemetjes die ik juist aan het eind van hun leven zo bijzonder fotogeniek vind.
Wat zou het fijn zijn om niet meer te hoeven vechten met de vaak lange sluitertijd die nodig is om een echt strakke macro foto te maken en wat zou het heerlijk zijn om tijdens mijn macro expedities mijn statief in de wilgen te laten hangen. Kortom ik had mijn 101 redenen en besloot, die macro-ringflitser, die moest ik hebben.

Een macro-ringflitser is geen gewone flitser, hij lijkt er niet op en vuurt heel wat minder licht af als een gewone opzetflitser. Dat is ook niet nodig, je zit met een macro opname zo dicht op je onderwerp dat je niet zo heel veel extra licht nodig hebt.
De lamp is ringvormig en schroef je voor op je objectief en juist deze ring maakt hem zo geschikt om schaduwloos uit te lichten. Je belicht je onderwerp rondom prachtig egaal en ieder detail, hoe klein ook, wordt zichtbaar. Dit maakt de ringflitser uitermate geschikt om in combinatie met je macro objectief bloemen, kleine voorwerpen en kriebelgespuis vast te leggen. Je hebt geen last meer van vervelende schaduwen en kan gewoon een snelle sluitertijd gebruiken. Je kunt de momenten vangen zoals ze voorbij komen en wanneer je een prachtige vlinder ziet zitten hoef je niet eerst met je statief aan het stuntelen om er daarna achter te komen dat deze is gevlogen.
Naast al deze voordelen heeft de ringflitser heeft nog een sfeervolle bijkomstigheid. Doordat dat het licht aan de randen van je opname langzaam wegvloeit krijgt deze een extra subtiele touch mee. Daarbij kun je de lichtopbrengst rondom je onderwerp naar eigen smaak verdelen, waardoor je het uitlichten zelf in de hand houdt.
Maar goed, in mijn hoofd heb ik al ontelbaar veel foto’s gemaakt, de realiteit is echter dat ik nog niet veel tijd heb gehad om hem in de praktijk uit te proberen. Een blog vol theorie dus.
Even heb ik me op de hortensia in onze tuin, die juist aan het eind van zijn leven zo prachtig is, gestort maar dat is dan ook alles.
Nog een paar weken en dan gaat de vlindertuin weer open. Dat betekent voor mij absoluut tijd vrij maken. Om te genieten van het fotograferen en natuurlijk om te bewijzen dat deze impulsaankoop een absolute must was.

 

Marion Jebbink Fotografie blog ringflitser hortensia