TaiwanMarion Jebbink Fotografie

Dag 145: De laatste Dag

Taiwan in 145 dagen in plaats van 150. Ons visum verloopt. We moeten gaan.
Om 145 dagen aaneen met mijn camera op zoek te gaan naar schoonheid in een wereld zo anders als de onze was een bijzondere uitdaging en een onvergetelijke levensles.
Wat heb ik hier onvoorstelbaar veel mogen leren en zien. Niet alleen over dit fantastische land met zijn hartelijke en zorgzame mensen, maar ook over mezelf.
Vele malen ben ik in op bijzondere wijze in contact gekomen met hele mooie mensen die mij in vertrouwen durfden te nemen en mee lieten kijken in het verborgen deel van hun leven hier.
Oost en West. Net zo verschillend als zwart en wit.
Keer op keer verbaasden we elkaar met ontelbare verhalen over wederzijdse gebruiken en gewoontes.
Het meest shockerende voor mijn Taiwanese medemens bleek onze desinteresse in eten. Want hier in Taiwan, hier draait alles dag en nacht om eten. Een 24uurs economie van heb ik jou daar.

Ontelbare keren ben ik door vele vreemde handen op weg geholpen omdat ik hem kwijt was, en al was het resultaat niet altijd mijn bedoeling, uiteindelijk eindigde ik toch altijd weer veilig in mijn hotel, met heel veel mooie, vaak onverwachte beelden, ervaringen en verhalen rijker.
Het vele handen- en voetenwerk omdat weinig mensen in de stad Engels bleken te spreken was eerder leuk dan lastig. Net als het Taiwanese vingertellen, wat zo verschilt van het onze en waardoor we de eerste paar keer voor zeven mensen te eten kregen in plaats van voor twee. Je moet het maar even weten. De kleine beleefdheden, zoals iets met twee handen aangeven en je niet meteen omdraaien wanneer je weg loopt zijn ingeslepen gewoontes worden.

Maar mijn hart heb ik verloren aan Tainan, de oude miljoenenstad in het zuiden van het land. Wat voel ik me er thuis en wat zal ik dat gaan missen.
Een paar hele bijzondere vriendschappen zijn daar ontstaan. Een kostbaar cadeau waar ik nooit op gerekend heb.
Een bijzondere en waardevolle tijd.
Op een hoogtepunt moet je gaan, zei mijn vader vroeger altijd. En dat is wat we doen. Terug naar huis, naar hen waar we zo van houden en die we zo gemist hebben.
Je op twee plaatsen, in twee culturen, geliefd en thuis mogen voelen, dat is een rijkdom die niet in nullen valt neer te schrijven. Dat is gewoonweg onbetaalbaar!

Dag 143: De tempels van Taipei

Tainan staat bekend om zijn vele oude en bijzondere tempels. Vanuit het hele land komen tempelgangers om ze te bezoeken en nu ik hier in Taipei ben begrijp ik pas echt waarom.
Met woorden kan ik het niet uitdrukken. Het is een gevoel, het is de sfeer. Misschien is het de overdaad aan wierook dampen, of zijn het de bijzondere steegjes waar je ze vindt. Ik weet het niet.
Ook met foto’s kan ik het niet overbrengen. Een tempel is een tempel zullen veel mensen denken. Maar dat is niet zo. En om te begrijpen wat ik bedoel zal je het echt zelf moet voelen en ervaren.
De tempels in Taipei zijn mooi en de moeite van het bezoeken meer dan waard, maar de tempels van Tainan, die voel ik tot in mijn tenen.

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

Dag 142: Het Hoge Noorden

In Danshui mond de gelijknamige rivier uit in zee. Het is een echt vissersstadje aan de noordkust van Taiwan. Het is er koud en dat is wennen. De overgang van de tropische winter in Tainan naar die van de subtropen in Taipei scheelt al gauw een graad of tien en er valt veelvuldig hemelwater naar beneden.
De musea die op de planning stonden bleken uitgerekend vandaag gesloten, maar alleen het schitterende uitzicht op de rivier en het berglandschap rondom de stad was de moeite van een bezoek meer dan waard.

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

Dag 141: Thee

In de heuvels net buiten Taipei in Maokong, vindt je ontelbare kleine thee-plantages. Hier groeien twee soorten thee. Tieguanyin en Baozong thee.
Een vier kilometer lange kabelbaan brengt je snel en comfortabel naar boven. Tenminste…als je de wachttijd van 1,5 uur niet mee telt, er waren namelijk meer Taiwanezen die op deze mooie dag hetzelfde idee bleken te hebben.

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

Dag 140: Streetlife

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge

edge© 2014 Marion Jebbink Fotografie